Vanliga frågor och svar (FAQ)


Gästbok - Installation Gästbok - Problem Gästbok - Övrigt Formulär Reklam och PLUS-kund E-post Domännamn & Webbhotell


Gästbok - Installation


Jag fick ingen aktiveringskod via e-post när jag registrerade mig för en gästbok, varför?

Kontrollera först så e-postmeddelandet inte hamnat i din skräppost-mapp eller liknande. Om du inte har fått ditt e-postmeddelande inom 5 minuter kan du göra ett nytt försök. Om du därefter fortfarande har problem är du välkommen att kontakta oss.


Hur installerar jag gästboken på min hemsida?

Logga in via administrationen och välj avdelningen Instruktioner för installation för detaljerad information.


Jag använder frames och det blir konstigt när jag trycker på Tillbaka-länken i gästboken, hur fixar jag det?

Ange den exakta adressen som skall laddas när man trycker på Tillbaka-länken istället för huvudadressen till hemsidan. Du hittar inställningen via avdelningen Personliga inställningar i administrationsgränssnittet. Du kan även ta bort länken tillbaka till din hemsida via avdelningen Allmänna inställningar.Gästbok - Problem


Varför visas inte min bakgrundsbild?

Det beror troligen på att din hemsideleverantör (där bakgrunden finns) aktivt har sett till att man inte kan länka bildfiler från andra hemsidor. Kontakta din leverantör för mer information. Den bästa lösningen är att hitta en annan hemsideleverantör som du kan ladda upp hemsidan eller bildfilen till.


Jag har blivit spärrad, kan ni hjälpa mig?

För att se till att vårt system är fritt från spam, virus och missbruk tvingas vi ibland att spärra hela eller delar av nätverk. Spärren försvinner normalt efter någon timme eller i vissa fall efter några dagar.

Vi hanterar varje månad hundratusentals nya meddelanden och miljontals anslutningar. Eftersom avsökningen sker med hjälp av en dator kan det ibland bli fel, vi beklagar om så är fallet. Vi arbetar aktivt för att förbättra och avhjälpa eventuella fel i våra säkerhetsfilter.

Vi låter också våra användare lägga in spärrar för IP-adresser av valfria anledningar under obegränsade perioder.

Om du som administratör skulle tillhöra ett nätverk som blir spärrat kan du häva spärren genom att följa instruktionerna på skärmen (ser du inga instruktioner så kan du tyvärr inte häva spärren). Inga andra hävningar kan göras.

Av säkerhetsskäl lämnar vi ingen ytterligare information om de spärrar eller filter som hanteras via OLZZON.com. Var god försök igen om några dagar istället.


Det finns ett meddelande som jag anser är olämpligt i en gästbok hos er, kan ni ta bort det?

Oftast är svaret nej. Först måste du kontakta administratören av gästboken och förklara varför du tycker att meddelandet skall tas bort. Vi kan varken lämna ut kontaktuppgifter eller vidareskicka brev till administratören. Om du inte får den respons du önskar från administratören har du två vägar att gå.

Om du anser att administratören gör sig skyldig till ett brott bör du anmäla det till polisen. Om vi får in en förfrågan från polisen om en kund till oss så samarbetar vi. Alternativet är att du kontaktar oss och hänvisar till de regler som gäller för våra gratistjänster och vilken punkt användaren bryter mot.


Mitt meddelande stoppades i en gästbok pga spam eller ovårdat språk, varför?

Eftersom avsökningen sker med hjälp av en dator kan det ibland bli fel, vi beklagar om så är fallet. Administratören för gästboken har möjlighet att ändra egenskaperna för filtret.

Var vänlig och notera att vi inte kan hjälpa dig, du måste kontakta administratören till gästboken. Vi svarar inte på några frågor kring hur filtret är uppbyggt.


Var loggar jag in?

Det finns normalt en administrationslänk längst ner i din gästbok. Om du inte hittar länken i din gästbok beror det på att du valt att dölja länken. Du kan då återfå länken genom att använda vårt automatiska formulär.


Hur nollställer jag mitt lösenord om jag har bytt e-postadress?

Vi kan ändra e-postadressen för gästboken men vi måste då kunna fastställa att gästboken verkligen tillhör dig. Det bästa sättet att lösa situationen är att skicka in en skriftlig begäran till oss. Ange vilken gästbok det gäller och din tidigare e-postadress samt den nya e-postadressen.

Om gästboken är registrerad på en förening eller ett företag godtar vi endast en skriftlig begäran från firmatecknaren eller liknande. När vi mottagit begäran om byte av e-postadress kommer vi kontrollera uppgifterna och ändra e-postadressen.

Det går bra att skicka begäran via vanligt brev eller som ett inskannat dokument via e-post (rekommenderas). Begäran måste vara undertecknad.


Jag har angivit rätt lösenord men kan inte logga in, varför?

Det är troligen ett tillfälligt webbläsarproblem. Testa och starta om din webbläsare eller dator och försök på nytt.

Om du använder en proxy eller cacheprogramvara som hanterar din surfning (som ex. Google Desktop eller motsvarande) kan du testa att avaktivera programvaran och sedan starta om din webbläsare och därefter försöka på nytt.


Varför visas en säkerhetsvarning för min gästbok / blogg / hemsida?

Sedan hösten 2017 har vissa webbläsare (bland annat Google Chrome) börjat varna för alla hemsidor som laddas via HTTP och som innehåller ett inmatningsfält.

Om du har en blogg via bloggo.nu, en hemsida via webber.se eller en gästbok via olzzon.com kan du i vissa fall aktivera HTTPS och komma runt det här problemet. Logga in till administrationen för mer information (se avdelningen Inställningar / Säkerhet eller Instruktioner för installation).

Om du har ett webbhotellskonto hos oss kan vi i de flesta fall aktivera HTTPS. Kontakta oss för mer information.

Om du inte är kund hos oss kan vi i de flesta fall hjälpa dig på konsultbasis. Kontakta oss för mer information.Gästbok - Övrigt


Kan man återfå raderade meddelanden från en gästbok eller ett forum?

Det går tyvärr inte. Men om du behöver få fram vilken IP-adress som postat ett visst inlägg så kan vi normalt ta fram den uppgiften även om inlägget är raderat.


Hur ändrar man lösenordet till gästboken?

Logga in till administrationen och välj därefter avdelningen Säkerhet och verktyg / Ändra lösenord.

Om du har glömt lösenordet kan du återställa lösenordet längst ner på inloggningssidan


Kan man svara på ett meddelande i en gästbok?

Ja, det går bra. Logga in via administrationslänken längst ner i din gästbok och välj avdelningen Hantera meddelanden, klicka på det meddelande du vill svara på och följ sedan instruktionerna.


Hur gör man för att förhandsgranska nya inlägg innan de publiceras?

Logga in via administrationslänken längst ner i din gästbok och välj avdelningen Allmänna inställningar / Avancerat.Formulär


Jag har problem med svenska tecken som ser konstiga ut, varför?

Om du får problem med svenska tecken som ser konstiga ut i ditt e-postmeddelande så bör du ändra teckenkodningen till ISO-8859-1.

Använd följande HTML-kod mellan <HEAD> och </HEAD> på sidan som formuläret ligger,


Kan man tvinga användarna att fylla i ett visst fält?

Ja, du kan lägga till koden required="required" för de fält du vill skall vara obligatoriska.Reklam och PLUS-kund


Kan jag bli av med reklamen i min gästbok?

Ja, vi erbjuder ett PLUS-kundsabonnemang mot en mindre årlig kostnad om du inte vill att reklamen skall visas.


Jag har betalt för reklamfri gästbok men nu är reklamen tillbaka, varför?

Om reklamen kommer tillbaka beror det på att det har gått ett år sedan du betalade och ditt reklamfria abonnemang har nu upphört. Det finns mer information om när abonnemanget upphör i administrationsdelen av gästboken och där syns det en varning ca 30 dagar innan abonnemanget upphör. Vi försöker också kontakta kunden via e-post innan abonnemaget går ut. Du kan nu åter teckna dig som PLUS-kund för att ta bort reklamen.


Jag har betalt för reklamfri gästbok via PlusGirot men reklamen är inte borta, varför?

Om du betalar via PlusGirot är handläggningstiden är normalt 3-5 arbetsdagar efter du skickat din betalning. Observera att överföring via bank alltid tar någon dag extra. Om du gör din betalning en fredag innebär det troligen att reklamen försvinner först i mitten av veckan efter.


Jag har betalt för reklamfri gästbok via Payson men reklamen är inte borta, varför?

Om du betalar med Payson brukar vi kunna ta bort reklamen direkt. I vissa fall måste vi dock handlägga beställning manuellt vilket gör att det tar cirka 2-3 arbetsdagar efter du skickat din betalning.E-post


Jag kan inte skicka e-post, vad är fel?

Flera svenska Internetoperatörer (bland annat Telia) har valt att spärra port 25 för utgående e-post. Det betyder att de som använder en extern leverantör av e-post måste ändra sina e-postinställningar för utgående (SMTP) server till en av Internetoperatören angiven server. Nedan följer en lista på aktuella servrar för de största operatörerna.

3 (Tre) - smtp.tre.se
Alltele - smtp.alltele.net
Bahnhof - smtp.bahnhof.se
Bredbandsbolaget - smtp.bredband.net
Comhem - mailout.comhem.se eller mail1.comhem.com
Glocalnet - smtp.glocalnet.net
Rix Telecom - smtp.rixmail.se
Tele2 - mail.tele2.se
Telenor mobilt bredband - smtp.euromail.se eller smtp.telenor.se
Telia - smtprelay1.telia.com (ev. port 465 och med SSL)
Universal - smtp.uvtc.comDomännamn & Webbhotell


Kan man flytta ett domännamn till er?

Ja det går bra, läs mer här.


Kan man flytta ett domännamn bort från er?

Ja det går bra, läs mer här.Tillbaka ett steg